Ketahui ciri-ciri anak yang pintar

Sebagai orang tua sudah pasti anda mahu anak-anak anda membesar dengan sihat dan pintar. Pelbagai cara mungkin sudah anda lakukan untuk menjadikan anak anda sihat, cergas dan pandai.Dengan mengetahui perkembangan anak, anda boleh membuat penilaian sendiri terhadap perkembangannya. Jika anda merasakan perkembangannya agak lambat, anda mungkin boleh mencari jalan penyelesaian atau memberikan stimulasi yang tepat sesuai dengan keperluannya. will ivermectin hurt my cats ears

Antara ciri-ciri anak pintar dan sihat boleh dilihat melalui perwatakan dan sikapnya yang aktif, lincah, berwajah segar anak sehat dan cerdas, seperti lincah dan aktif, wajah yang segar serta mempunyai daya ingatan yang baik. ivermectine oiseaux prix

Berikut beberapa ciri anak pintar yang boleh anda perhatikan:

1.Pertumbuhan fizikal yang baik

Pertumbuhan fizikal yang baik menunjukkan bahawa seorang anak itu membesar dengan sihat serta ditandai dengan pertumbuhan tulang dan berat badan anak yang ideal. Anak gemuk bukan bermakna dia sihat, sebaliknya berisiko mengalami obesiti.

2. Memiliki fizikal yang sangat tangkas

Anak yang sihat biasanya sangat lincah dan mampu melakukan pelbagai perkara yang berkaitan dengan ketangkasan fizikalnya. Misalnya, naik turun tangga, duduk di kerusi dengan baik dan bergerak dengan aktif.

3. Punya daya ingatan yang bagus

Kemampuan anak dalam mengingati sesuatu dengan baik, menunjukkan bahawa dia seorang yang cergas dan pintar. Anda mungkin berasa terkejut apabila si anak menyebut nama benda atau nama kawannya yang sudah lama tidak bertemu. ivermectin for parasites in humans dosage Perkara ini merupakan salah satu ciri daya ingatannya yang baik.

4. Petah bercakap

Anak yang pintar berceloteh menunjukkan bahawa kemampuan bercakapnya sangat bagus dan tergolong anak cergas. Setiap hari dia akan mendapatkan kosakata baru yang menambah perbendaraan katanya. Anak-anak di lingkungan usia 2-3 tahun yang sudah dapat menyebut pelbagai nama benda di persekitarannya termasuk dalam kategori anak yang cergas dan pintar.

5. Selera makan yang baik

Anak yang sihat mempunyai selera makan yang baik.Dengan selera makan yang baik juga keperluan zat anak dapat dipenuhi. Anak-anak memerlukan makanan berkhasiat untuk menyokong tumbesaran dan perkembangan otaknya.

6. Mampu menulis dan membaca sejak Dari kecil

Jika anak anda adalah anak yang cergas dan pintar, dia akan mampu membaca dan menulis sejak kecil lagi sebelum memulakan persekolahan rendah. Ciri-ciri anak pintar akan memiliki kemampuan untuk mengingat sesuatu yang sangat kuat.

Apabila diajar untuk membaca, dengan cepat dia boleh merakam atau mengingati apa yang telah dipelajari. Selain itu anak yang pintar boleh belajar dengan lebih cepat berbanding anak yang memiliki perkembangan ‘biasa-biasa