Semakin kaya semakin dekat dengan allah

Semakin kaya semakin dekat dengan Allah

 

APABILA kita sihat, spiritual kita kuat, silaturahim kita terjalin erat, satu perkara lagi yang perlu kita cari dan pelihara adalah kekayaan. Kita perlu kaya kerana dengan kekayaan itu, kita dapat menjamin keselesaan hidup berkeluarga, keselesaan hubungan dengan Tuhan dan dapat membantu orang. yyy online 5

Memang benar kekayaan bukan jaminan kebahagiaan; kerana wang bukan segala-galanya, tetapi segala-galanya perlukan wang.

Lantaran itulah sebagai manusia kita mesti berusaha untuk mempertingkatkan kedudukan ekonomi kita.

Selain kita kena berani membuat pilihan, kita juga kena berani membuat perubahan, dengan mencuba bidang baharu dan mungkin asing bagi kita. Contohnya daripada selesa ?menjemput rezeki” dengan bekerja makan gaji, mungkin kita cuba ceburi bidang perniagaan pula.

Memulakan ?menjemput rezeki”, (bukan ?mencari makan”) dalam bidang perniagaan, merupakan satu cara untuk meningkatkan pendapatan kerana mempercayai bahawa sembilan daripada 10 rezeki datangnya daripada perniagaan, mengikut sunah Nabi Muhammad SAW.

Apakah perbezaan antara ?menjemput rezeki” dengan ?mencari makan”? Dalam Kamus Dewan, ?menjemput” bermaksud, menyambut atau mengambil sesuatu yang pasti ada, sedangkan ?mencari” adalah berusaha mendapatkan sesuatu yang tidak pasti dan tidak tahu di mana ia berada.

?Rezeki” pula bermaksud, segala sesuatu yang dikurniakan oleh Allah untuk keperluan rohani dan jasmani. Misalnya, makanan, ilmu dan sebagainya. Oleh itu, pilihan kata yang tepat untuk kita, sebagai manusia adalah ?menjemput rezeki” bukan ?mencari makan”.

Hal ini adalah kerana, ?mencari makan” lebih sesuai untuk dunia haiwan, seperti burung yang keluar dari sarangnya dengan perut yang kempis dan kembali ke sarang dengan perutnya yang kembung.

Sedangkan kita manusia, tanggungjawab kita selain ?menjemput rezeki” untuk makanan fizikal, kita juga bertanggungjawab untuk mengambil makanan kerohanian untuk beribadah kepada Allah.

Oleh itu betulkan pilihan kata kita dan niat kita, ?Saya mencari rezeki halal, dengan duit ini insya-Allah saya tidak berhutang dan meminta-minta, dapat membuat simpanan, dan insya-Allah saya akan menunaikan fardu haji.

Saya mencari rezeki untuk membiayai pelajaran duniawi dan akhirat anak-anak, agar mereka menjadi anak yang baik dunia dan akhirat, dan mereka menjadi ?pencen kubur? saya nanti.

Saya mencari rezeki untuk membeli rumah yang selesa dan kereta yang selesa, supaya saya selesa beribadah. Semua rezeki saya, akan saya gunakan untuk mengabdikan diri kepada Allah SWT.”

Tentukan setiap perbelanjaan daripada rezeki kita itu hanyalah untuk Allah. Kalau kita berfikir begitu, kita tidaklah akan teragak-agak untuk mengeluarkan harta daripada rezeki yang kita cari dan kumpulkan itu untuk membelanjakannya kerana Allah, contohnya bersedekah.

Dengan bersedekah rezeki kita akan berlipat ganda lagi diganti Allah, selain kita memperoleh pahala sedekah. Ingatlah, bahawa kita ini hanyalah tempat ?lalu” rezeki Allah, bukan tempat untuk ?simpan” rezeki Allah.

Kalau kita simpan atau terlalu kedekut, takut harta kita terluak atau habis, tidak akan datang lagi rezeki Allah kepada kita; Kerana janji Allah, semakin banyak kita memberi, semakin luas Allah bukakan rezeki kepada kita. ?????? ?????

Bersesuaian dengan hadis daripada Rasulullah SAW, ?Sesungguhnya sedekah seseorang Islam itu memanjangkan umur, mencegah daripada mati dalam keadaan buruk dan dengan sebab bersedekah itu Allah menghapus sikap takbur, sombong dan membanggakan diri.”

Dengan kekayaan, jadilah kita orang yang bermurah hati. Apabila memberi mestilah ikhlas kerana Allah, bukan bertujuan mendapat penghargaan manusia.

Berilah kepada orang yang tidak tahu siapa yang memberi kepadanya dan tidak mampu membalasnya.

Semakin kita kaya, semakin dekatlah kita dengan Allah supaya kita tidak menyesal kemudian hari. Firman Allah dalam surah al-Munafiqun ayat 10 yang bermaksud, ?Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian daripada rezeki yang Kami berikan kepada kamu, sebelum seseorang daripada kamu sampai ajal maut kepadanya. Kalau tidak, maka dia (pada saat itu) akan merayu dengan katanya, ?Wahai Tuhanku, alangkah baiknya kalau engkau lambatkan (kedatangan ajal matiku) – ke suatu masa yang sedikit sahaja lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula menjadi orang yang soleh.”

Manfaatkan kehidupan ini sepenuhnya untuk mengabdikan diri kepada Allah dan berbuat baik kepada sesama insan. Seperti kata ilmuwan Islam,

?Alangkah ruginya orang yang masa mudanya tidak menolong orang, orang yang ketika ada duit tidak bersedekah kepada orang, orang yang ada ilmu tidak mengajar orang, dan orang yang masa ada kuasa tidak memudahkan urusan orang.”

Jadikanlah kekayaan itu sebagai jalan mendekatkan diri kepada Allah, bukan menjauhkan lagi diri dari-Nya.

Dalam surah (al-Munafiqun) ayat 9 pula bermaksud, ?Wahai orang yang beriman! Janganlah harta bendamu dan anak-anakmu melalaikan kamu daripada mengingati Allah. Dan sesiapa berbuat demikian, maka mereka itulah orang-orang yang rugi.”

Buatlah pilihan yang betul dalam hidup kita kerana pilihan itu menentukan pencapaian kehidupan kita untuk masa hadapan.

Dalam membuat pilihan untuk satu keputusan hidup, jauhi diri daripada terperangkap dengan ?dua pencuri”. Pertama, pencuri masa lalu, yakni penyesalan masa lalu. Kedua, pencuri masa hadapan, yakni kebimbangan masa hadapan.

?Penyesalan” menyebabkan kita tidak ada masa hendak menggunakan masa sekarang dengan sebaik-baiknya, kerana asyik mengenang masa silam yang kelam dan menyeramkan.

Lupakan masa silam yang gelap itu, tetapi bayangkan masa hadapan yang terang benderang bagi mengatasi rasa ?kebimbangan”. Dengan cara ini kita akan sanggup menghadapi semua cabaran kehidupan yang mendatang dengan penuh semangat dan kecekalan. ???? ????? ???

?Jom jaga diri, jaga akidah, ibadah dan akhlak”.

– PROF. DR. MUHAYA MOHAMAD

ialah Profesor Oftalmologi, Allianze University College of Medical Sciences (AUCMS).

  • 28

 

 

 

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20131110/re_09/Semakin-kaya-semakin-dekat-dengan-Allah#ixzz2kKQIdaN9

© Utusan Melayu (M) Bhd