Diet

Soalan yg sgt femes: Nak diet makan beras apa?gula apa? Sos apa? Sebenarnya ini pilihan saja,,bergntung pada selera & kemampuan masing2. Sbb mama mula2 berdiet dulu x tukar pape pun, cukup tetapkan mindset “aku nak diet, nk sihat, nak fit, nak cergas”. Then automatic kita akn tukar portion, tukar cara hidup, tukar snacking, tukar air manis kpd air putih. It all comes naturally TAPI kena setkan pendirian & istiqamah. Dari semasa ke semasa, blhla pow tok laki makanan2 alternatif yg lebih sihat. Jadi nah, utk panduan APA YANG ADA DI DAPOR MAMA, bukan apa yg mama suruh korang beli ya. Ini hnya panduan, sbb kadang2 ada org dia dah setkan target utk berdiet, bila beli barang2 mcm ni dia lagi kuat semangat utk tidak kelaut?, jadi stay on track saja. Y not kalau membeli jadikn uols kuat semangat, so go out & SHOPPING LADIES? Apa2 pun portion still no 1 ya. Ko tukar la beras blonde beras pink skalipun tp kalau makan nasi membukit x ke mana jugak diet tu. Jom la tgk gambar utk bebelan yg lebih panjang, moga bermanfaat #beautyburningbyzetty

Banyak beras yg uols blh guna sepanjang diet. Apa2 beras kecuali beras putih, blh guna beras merah, beras perang, 10grains pun ada, multigrains yg campor2 millet bagai pun ada.

Tp mama guna PusaGold basmathi parboiled.

Apa BEZA parboiled ngan beras biasa tu mama?

Kejadiannya mcm ni:

Padi – buang kulit jadi beras perang

Padi – buang kulit, buang bran jadi beras putih

Padi – x buang kulit, direndam & distimkan, then baru buang kulit jadi beras parboiled.

Yg parboiled ni segala fiber,zat & nutrientnya terpelihara sbb ada penyerapan maksimum dari kulit nya.

Dan rasanya terpelihara, xde rasa payau sgt. Menghampiri beras putih yg kita biasa makan hari2, itu rasa beras parboiled.

Jadi blh je nk pilih beras lain, tp tekak melayu mama ni suka beras parboiled ?

Mama & ammar suka makan mi. Blhla tinggalkan mi kuning sbb bahan perasa & kapor yg tinggi dalam mi kuning tu.

Gantikan dgn vits ramen. 1 pack baru rm5 mcm tu, dalam tu ada 3 packet.

1 packet tu 300kcal, blh makan 2 kali, dh masak jadi banyak… Blh la buah mi goreng mamak share ngan anak or masak utk breakfast & lunch terus. Jimat masa.

Resepi? Dalam album or dalam

Brand mission ni paling banyak varieties of wraps & pita. Mama guna 6grains. Skrg ada quinoa, reduced carbs, lg lmbut & sedap.

1 packet rm8 ada 8 keping OK lah sehari singgit.

Breakfast paling mudah dalam dunia: overnight oat @ parfait oat.

Overnight oat guna susu:
3tbs rolled oat + 200ml susu + 1 cup buah + sprinkler seed @ mix nuts sikit = 250kcal

Parfait oat guna yogurt:
3tbs rolled + 100g greek yogurt + 1 cup buah + sprinkler seed @ mix nuts = 250kcal

Kenyang, mudah, jimat masa, siap blh mealprep awal2 utk 3 4 hari lg.

Roti pilihan mama, Canadian wheat kaler pepel tu. Mahal la sikit dari roti putih tp bila ko dh blh tinggalkan roti putih tu, apa salahnya invest utk healthier choice kan.

Biasanya mama akan beli salah satu saja, cthnya minggu ni dh buat Mealplan nak buat wrap, jadi beli wrap, next week beli roti. Jadi x la membazir kan.

Kalau xde roti pepel, roti hijau xleh ke mama?

Boleh Sayang, adoiiii??

Kenapa mama pilih roti pepel berbanding roti ijau:

Katakan 2 keping roti pepel vs 2 keping roti ijau

Carbs: 23.8g vs 26.6g
Protein: 9.8g vs 7.8g
Dan added fiber dari seed, nuts, grains dalam roti pepel tu menambahkan nutritional valuenya.

Ada paham?

Ini tekak melayu jugak, kalau ko jnis x suka cekodok, lempeng, kek, muffin, blh la skip.

Mama beli ni skali je, berbulan bulan tahan.

Biasanya guna utk buat lempeng pisang?
Rasanya sama mcm tepung putih cuma mahal berganda ganda, itu saja. Nak beli blh, xnk beli x yah makan lempeng OK.

Ini bagi mama wajib tukar la andaikata ko & gula terikat hingga ke jannah?. Mama beli utk letak dalam lauk papa & ammar or sesekali nk minum latte letak 1tsp, minum panas2.

Kalau blh cerai gula, x perlu beli. Byk lg sumber gula yg korang blh dapat, even hati kita pun hasilkan gula, sweetkan?

Kenapa kne tukar?

Simple facts:

Refined sugar ni spesis yg xde nutrition tau, jadi badan kita akan breakdown spesis ni dgn cepat. Cpt dia breakdown dalam badan, cpt jadi insulin, cpt bg tenaga hyper @ blood glucose, cepat terurai & berlalu pegi lalu badan kita akan mintak lagi & lagi & lagi gula. Sbb tu kalau makan kuih manis, 1 x cukup, bukan sebab kecik tp sbb terlalu cpt gula tu terurai & effect blood glucose kita.

Jadi alternatifnya, blh tukar kpd raw sugar cane, molasses, gula kabung & sbgnya.

Ini cukup penat nak ulas. Tukar je OK table salt dgn garam mineral.

Nnti mama explain kat group?

Basically, kalori smua minyak adalah sama. 60-100 per tbs. Tp yg membezakan minyak ni adalah bahan & cara pemprosesan minyak tu.

Minyak natural cthnya minyak kelapa & olive blh digunakan dengan HADnya utk stir fry, sprinkler atas bakar2… Bukan deep fried ya. Sbb kalorinya sama saja plus membazir oiii ko nak deep fried minyak mahal2.

Minyak yg biasa kita guna kt dapor tu adalah jenis olein @ minyak proses. Minyak2 ni akan lalui hydrogenantion proses (ditambah hydrogen utk panjangkan hayat, kos bahan yg murah & blh jual dgn harga murah)

Bahaya kalau diambil secara berpanjangan sbb blh tingkatkan kolesterol & sbgnya.

Boleh olive oil yg botol rm10, berbulan jugak tahan. So, kira jimatla kan.

Ini buat parfait oat @ snacking. Sedapnya masam2.

Mama suggest amik fresh milk. Nntilah citer dalam group.

cheese sgt sesuai utk org nak diet

Ini pun soalan femes… Saya penggemar kopi mama!! Pagi2 mesti pekena kopi baru rasa jantung berdegup Gitu?

Boleh je nak minum kopi, cuma limitkan. Pilih microground kopi, means kopi tanpa campuran. Byk brand dh skrg, paling femes n senang nak dpt adalah essenso ni kotak merah @ biru tu.

Yg kopi tupai, kapal api, hang tuah, hang jebat, kopi mekdi, kopi kampung tu sume adelah kopi campuran.

Kopi + gula + garam + marjerin. Sbb tu kalau minum kosong pun kopi tu x pahit, berlemak bagai.

Elakkan 3in1, 2in1 tinggi gula & creamer.

 

Biasa tgk spices rak mcm ni kat pasaraya kan?
Mner yg blh guna, mama bg tips ya.

Berlabel “ground” blh guna utk mealprep, berlabel “seasoning” adalah campuran.