MY DIÀRY COOKING

KOLEKSI RESEPI TOPPING DAN FILLING RESEPI TOPPING CINNAMON SUGAR DOUGHNUT

Campur Gula perang dan Gula Kastor Halus ½ sudu kecil serbuk cinnamon (optional) Gaul sebati Salut Donat yang siap di goreng Boleh juga di sapukan sedikit butter cair pada donat sebelum salut dengan campuran gula perang dan gula kastor.

 

2) SUGAR DOUGHNUT Guna gula kastor halus Selepas goreng,sejukkan sekejap sahaja.Bila sentuh rasa suam-suam lagi,terus salut donat tersebut supaya gula kastor mudah lekat pada donat tersebut. Untuk dapatkan hasil salutan yang cantik,dapatkan gula kastor halus. Boleh di beli di kedai bakeri.

 

 

3) WHITE ALMOND DOUGHNUT Celup white chocolate Tabur almond panggang(bakar sekejap dalam oven). Drizzle darkchoc.

 

4) PANDAN GULA MELAKA celup white choc yang di warnakan dengan sedikit warna hijau. tabur kelapa kering. drizle dengan sos butterscotch

 

5) STRAWBERRY CHOC celup strawberry choc. pipe cream cheese. drizle dark choc

 

6) APPLE CREAM CHEESE celup dalam chocolate perisa apple. tabur white choc parut. pipe cream cheese cream.

 

7) WHITE PANDAN CUSTARD celup dalam white choc. pipe thai pandan custard. tabur kelapa kering atau hawaian coconut.

 

8) PANDAN CUSTARD WITH DARK CHOC pipe pandan custard ke dalam donat. celup dark choc. drizle dengan white choc.

 

9) OREO CHOCO celup donat dalam white choc. tabur oreo crushed. drizzle dengan dark choc.

10) STRAWBERRY OREO WITH PEANUT celup dalam choc strawberry. tabur orea dan peanut. drizzle white choc.

 

11) BLACK JACK celup dalam white choc compound drizle dengan dark choc

 

12) HEAVEN BERRY celup dalam strawberry choc. drizzle dengan darkchoc.

 

13) FRUITY TUTTY guna pelbagai jenis filling fruit seperti bluebeery ,kiwi,strawberry. boleh di dapati di bakeri. tabur dusting sugar. RESEPI FILLING RESEPI FILLING CHOCOLATE CREAM Bahan-bahan: 50gm chocolate coin 25gm butter 100gm whipping cream (vivo/pride/rich) Cara-cara: Double boil choc dan butter kemudian sejukkan sekejap.

Pukul whipping cream kental Campurkan kedua-dua bahan ni ? Sedia untuk digunakan Simpan dalam peti sejuk.

2) RESEPI FILLING CLASSIC DURIAN Bahan-bahan: 100gm isi durian (blend bagi hancur) 20gm instant custard 200ml fresh cream Cara-cara: Campur instant custard dengan sedikit air Masukkan dalam isi durian Pukul fresh cream dan campur ke dalam bancuhan durian tadi Kacau rata dan boleh di gunakan.

3) RESEPI PEANUT BUTTER CREAM Bahan-bahan: 50gm peanut butter 20gm gula icing (tak letak takpe) 100gm whipping cream Cara-cara: Pukul whipping cream sekejap,masukkan peanut butter lembut dan pukul sampai sedikit kental Sedia untuk di gunakan

4) RESEPI THAI PANDAN CUSTARD Bahan-bahan: 1 paket santan serbuk kara 2 cawan daun pandan 1 cawan susu cair 1cawan air biasa 185gm gula 1biji telur 4 sudu besar tepung jagung Secubit garam Sedikit paste pandan dan pewarna hijau Cara-cara: Bancuh semua bahan dan tapis Double boil adunan sehingga pekat Sejukkan dan boleh di gunakan untuk filling donat

 

5) RESEPI SOS BUTTERSCOTCH Bahan-bahan: 250gm gula perang 250gm uht whipping cream 50gm mentega Cara-cara: Cairkan gula perang dalam kuali,kemudian kecilkan api dan masukkan whipping cream.Kacau sebati sehingga gula larut.Masukkan mentega dan kacau lagi.Simpan dalam bekas kedap udara

6)RESEPI CHOCOLATE LARVA Bahan-bahan: 100gm uht whipping cream 175gm dark choc compound (jenama beryls)@apa-apa jenama. Cara-Cara: Panaskan uht whipping cream sehingga keluar buih-buih kecil Masukkan whipping cream ke dalam bekas coklat tadi.Kacau sehingga larut.Simpan dalam peti ais sekejap untuk lebih pekat.Boleh di gunakan untuk filling donat choc larva.

RESEPI TAMBAHAN: RESEPI CREAM CHEESE Bahan-bahan: 100gm cream cheese 100gm butter 20gm susu pekat (boleh lebih atau kurang) Cara-cara: Pukul semua bahan sehingga kembang dan sedia di gunakan untuk pipe ke dalam donat.

 

2) RESEPI CHEEZY CHEESE Bahan-Bahan: 250gm cheese slice 130ml Susu cair atau segar Parmesan cheese Cara-cara: Double boil cheese dan susu Biarkan sejuk Celup donat dan ratakan Taburkan parmesan cheese di atas topping tadi.

 

………………………………………………………………………………..

 

DONAT TEPUNG GANDUM

1kg tepung gandum Baker choice

15gm yis

10gm double action baking powder

4gm gr superbake (kalau takda takyah letak)

150gm gula halus

30gm tepung susu

25gm potato flakes

8gm garam-Tak suka masin kurangkan sendiri ye Bahan cecair:

2biji telur 2biji kuning telur Air sejuk Dan ais (timbang 600gm) .

Bahan lelemak:

180gm marjerin atau shortening . Uli macam biasa. Step sama sahaja

 

………………………………………………………………………………..

 

Resepi Donat Premium,

Bahan A

500gm Tepung high protein

45gm gula

6gm yis jenama saf instant

5gm garam

30gm milk powder flavour

5gm GR superbake

3gm double action baking powder

Bahan B

4 biji kuning telur

75ml whipping cream/susu cair

180ml cold water (timbang kuning telur+Whipping cream+air sejuk +ais=310gm)

5-6 titik butter compound

5-6 titik vanilla compound/1 tsp vanilla powder

Bahan C

25gm mentega/marjerin

20gm shortening

Cara-cara

Masukkan bahan A dan putar rata,kemudian masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan putar rata sehingga membentuk doh yang kasar.Masukkan bahan C dan putar sehingga licin dan 80% elastic.Step seterusnya sama seperti penerangan resepi donat asas.

 

………………………………………………………………………………..

 

Boleh guna resepi ni Lebur semua dalam bowl termasuk shortening Masukkan air sampai jadi doh kasar Kemudian masukkan cream super Uli sampai elastik Klu guna cream super air kena berhati hati jangan terlembek doh ye

RESEPI DONAT KAKGEBU

500gm tepung high protein

65gm gula

10gm yis

1biji kuning telur

20gm tepung susu

5gm garam

50gm shortening

240ml cold water

10gm cream super

Lebur semua sekali dalam bowl,masukkan air sampai jadi doh bergumpal dan sebati.last skali masukkan cream super.uli sampai elastik Timbang,rounding,lubangkan dan perap sampai kembang.boleh la goreng Sila lah share bagi penggemar donat mcm saya? . Jangan lupa follow Suhasnida Ismail untuk resepi donat? #DonatGebu

 

………………………………………………………………………………..

 

RESEPI BONUS 1

RESEPI DONAT KENTANG GEBU

Bahan A

500gm tepung high protein

65gm gula

8gm yis

7gm garam

30gm potato flakes

5gm GR Superbake

3gm double action baking powder

30gm milk powder

Bahan B

2biji kuning telur

75ml susu segar 200ml air sejuk

Bahan C

30gm shortening

30gm mentega/marjerin

Cara-cara Masukkan bahan A dan putar rata,kemudian masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan putar rata sehingga membentuk doh yang kasar.Masukkan bahan C dan putar sehingga licin dan elastic.Step seterusnya sama seperti penerangan resepi donat asas.

 

………………………………………………………………..

 

TIPS DAN PETUA 1-

Tips Elak donat menyerap minyak

*? Pastikan minyak betul-betul panas ketika menggoreng dengan api sederhana

? *Masukkan sesudu shortening ke dalam minyak ketika menggoreng donat

? *Pastikan doh donat tidak terlembek,kerana jika doh terlembek akan menyebabkan donat menyerap minyak

?***Tips penting,semasa proses mengembangkan donat iaitu proofing,letakkan donat yang siap di susun di bawah kipas supaya permukaan donat kering dan apabila kita menggoreng nanti tidak akan menyerap minyak.Jangan sesekali tutup dengan kain lembab ye. ***

? Jangan overproof donat,ini juga salah satu factor donat mudah serap minyak. 2- Tips supaya doh tidak terlembek *

? Masukkan air sedikit demi sedikit,jangan masuk semua sekali sebab faktor kelembapan tepung berbeza-beza. 3- Tips untuk dapatkan permukaan donat yang licin *

? Rounding atau proses bulatkan doh perlulah licin,rounding cecantik so nanti bila goreng donat pun akan kembang cantik. ***

? Jangan guna tepung masa proses rounding,kalau rasa takut melekat just guna sedikit minyak yang di sapu di telapak tangan

?***Jangan tabur tepung di atas Loyang yang di gunakan untuk susun donat nanti.

? Jika kita tabur tepung,permukaan donat akan kasar,minyak pun akan berkeladak semasa menggoreng tapi jika takut melekat boleh tabur sedikit sahaja 4- Tips dan cara simpan lebihan coklat

? ***Jangan guna sudu logam untuk kacau coklat

? Simpan lebihan coklat untuk topping pada suhu bilik dan wrap guna plasticwrap *? Boleh guna semula lebihan coklat iaitu double boil semula,coklat akan sedikit pekat

*? Tambah mentega atau shortening hingga mendapat kepekatan yang sesuai. 5- Cara Frozen donat

*Selepas donat di perap selama 30-45minit Boleh lah goreng sekejap,sejukan dan masukkan dalam bekas kedap udara untuk frozen. *Atau bakar dalam oven 5-6minit untuk matikan yis.