PENGETAHUAN AM yang wajar anda kongsi Perkongsian dari FB Dato’ Dr. Fadhilah Kamsah:

  1. PENGETAHUAN AM yang wajar anda kongsi Perkongsian dari FB Dato’ Dr. Fadhilah Kamsah:

1. Tersedak makanan,

2. Kram Kaki,

3. Salah Bantal,

4. Kaki Kebas @ Semut2 In Shaa Allah pengetahuan ini berguna untuk kita & menolong orang lain.

Caranya adalah seperti berikut:

*1. Jika tersedak makanan* Hanya perlu “mengangkat tangan”.

*2. Kram kaki* Ketika kram kaki kiri, angkat tangan kanan tinggi-tinggi, Dan ketika kram kaki kanan, angkat tangan kiri tinggi-tinggi, segera akan terasa lebih selesa.

*3. Salah bantal* Kadangkala ketika bangun tidur, kita dapati telah tersalah bantal, iaitu merasa sakit di sekitar tengkuk & belikat. Apa yang harus dilakukan ketika salah bantal? Ketika merasa salah bantal, kita hanya perlu mengangkat kaki shj, kemudian tarik ibu jari kaki dan picit dengan memutar kearah atau berlawanan arah jarum jam.

*4. Kaki semut2 @ kebas* Ketika kaki kiri semut2, goncang @ ayun telapak tangan kanan dengan sekuat tenaga, ketika kaki kanan semut2, goncang @ ayun telapak tangan kiri dengan sekuat tenaga. Jangan simpan saja info ini. Siapa tahu kita mungkin dapat membantu orang lain. Semoga bermanfaat.

*Info penting* yg *melibatkn nyawa.. ???? ??? ???? * Apa pun harus ingat *ketentuan* ini adalah drpd *Allah swt.*

*BAGAIMANAKAH CARA2NYA UTK MENANGANI SERANGAN JANTUNG KETIKA ANDA SEORANG DIRI:

* 1. Katakanlah kita bertolak pulang ke rumah pada *pukul 7:25 mlm berseorangan* setelah seharian bekerja *mencari rezeki.

* 2. Pada ketika itu anda *berasa amat letih, gundah-gulana* dan *kecewa.

* 3. Tiba2 anda *terasa sakit* yg amat sgt *di dada, di tangan* dan *di rahang* anda. *Perjalanan* terdekat ke *hospital* lebih kurang *5km* dari rumah anda.

4. *Malangnya* anda *tidak yakin* dan *tidak mampu* utk *bertahan sejauh itu.

* 5. Anda telah dilatih *ilmu CPR* tetapi *tidak dipraktikkan ke atas diri sendiri.*

6. CARA *MENYELAMATKAN DIRI* DPD *SERANGAN JANTUNG* KETIKA SEORANG DIRI. Kebanyakan mereka yg kena *serangan jantung* tidak menerima *sebarang bantuan* dan *mula rasa nak pengsan.* Di waktu ini anda mempunyai masa *10 saat sahaja sebelum pengsan.

* 7. Walau bagaimanapun *mangsa* boleh *membantu diri sendiri* dgn *BATUK SEKUAT* mungkin. Setiap kali *batuk hendaklah diselangselikan* dgn *MENARIK NAFAS panjang.* *Batuk tersebut* hendaklah *mendalam* dan *berpanjangan sehingga terasa di dada.* *Bernafas panjang dalam2* sehingga *terbatuk* dan hendaklah *diulangi setiap 2 saat* sehingga *bantuan tiba* atau sehingga *terasa dapat bernafas spt sediakala.* *Bernafas panjang* akan membantu *memasukkan oksigen* ke dlm *jantung* dan apabila *terbatuk* ia *secara langsung* membantu *mengepam jantung* dan *memulihkan perjalanan darah.* Ia juga membantu *mengembalikan degupan jantung* spt sediakala. Ini membolehkan *mangsa selamat tiba ke hospital

.* 9. *Sebarkan seluas2nya tips* ini. *In Shaa Allah* ia akan dapat *membantu menyelamatkan nyawa. ?????? *

10. *Pakar jantung menyarankan* jika setiap orang yang *menerima tips* ini, tolong *hantarkan kpd 10 orang,* mungkin anda dpt *menyelamatkan sekurang2nya 1 nyawa.

* 11. Daripada menghantar *bahan yg tak berfaedah* adalah lebih baik *menghantar tips* yg dpt *menyelamatkan nyawa org lain.. ??????? ?????? 2022

* 12. Sekiranya *tips ini sampai semula* kpd kita…lebih drpd sekali… *jangan marah…* sbb anda mempunyai *ramai sahabat yg prihatin* dan *sentiasa mengingatkan* sesama kita cara bagaimana ingin mengatasi *SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSENDIRIAN…*