Esq Parenting

1) anak2 memang aktif sngt di rumah dan ibubapa sntiasa menyokong keaktifan mreka trutamanya suka meneroka, bermain barang dll *TAPI masalahnya keaktifan tu jadi terbawa juga kalau kami ad tetamu dtng rumah atau bila kami bawa keluar ke rumah org , kedai makan , dll… so, what the best way to control them to polite others dgn duk diam2 kalau kat rumah org, kalau ad tetamu dtng dll trmsuk nak tuang air ke gelas tetamu smpai tumpah seme.. kalau x de tamu, ok je boleh layan xtvt mreka..*

_*Banyak hargai benda baik yg mereka buat.*_ _*Beri pujian dan hadiah bila mereka polite dan dgn cakap walaupun sedikit.*_ _*Jgn beri perhatian sangat pada kesalahan mereka waktu mereka lakukan & Namun bila mereka dah baik, baru dijelaskan perbuatan tadi salah dan mengapa salah (jika masih kecil juga ble dijelaskan sedikit2)*_
_*Ibu harus sabar didik.. peringkat awal akan sulit, lama2 InsyaAllah akan ok.*_

2) kanak2 ni x tahu beza prmainan merbahaya atau kotor y memudharatkan mereka.. *so, the best way untk larang n stop mereka spya x berulang lagi prkara tu macam mana…* contoh lompat dari tempat tinggi kononnya superman laa.. main baling batu dll..
_*#hal yg merbahaya harus di larang segera. Tak bisa ditangguhkan. Selain dijelaskan, Perlu diberi alternative aktiviti lain yg lebih menarik. Namun difahami dulu apa yg mereka ingin dapatkan dari permainan yg lasak or bahaya itu.. setelah itu berikan alternative.*_

3) *Boleh ke guna ugutan pada anak2 klau mreka buat kesalhan?*. Contoh:
Klau adik buat lagi , mama x akan beli apa2 dah lepas ni untuk adik @ kalau adik buat lagi, mama akan rotan ..
_*Lebih baik diberi penghargaan kepada hal baik yg dia buat sebelum menghukum hal salah. Bila nak ugut, Perlu dijelaskan dulu apa kesalahannya dan mengapa ia salah dan impaknya. Kemudian jelaskan ibu terpaksa denda dll demi kebaikan. Biar dia merasa kasih sayang, bukan kebencian atau kemarahan*_

4) Actually pendidikan ank2 ni *cara layanan kita pd mereka berbeza mngikut tahap umur jugak kan?.* Contoh 5 tahun ke bawah kena banyak belai dan tunaikan keinginan mrrka.. umur 6 – 8 tahun didik tanggunggjawab pd Allah, pd ibubapa dan pd adik2 dan sterusnya hingga tahap dewasa… ada perincian kajian x yang ni?..
_*Buku2 Parenting banyak mengupas perkara ini*_